top of page
Ara

Gün Dönümü Çizgisindeyiz, Burada Bir Gün Bir Saniyede Geçiyor, Tarihi Değiştiren Adamım

  • Ömür Kabak
  • 19 May 2019
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 20 May 2019

GÜN DÖNÜMÜ ÇİZGİSİNDEYİZ; BURADA BİR GÜN BİR SANİYEDE GEÇİYOR


Bugün 2 Mart demiştim yukarıda, yarın ise 4 Mart olacak. 3 Mart’ı ise hiç yaşamayacağız, 3 Mart diye bir gün görmeyeceğiz. Çünkü, bu adadan ayrıldığımızda gün dönümü çizgisinden geçerek saatlerimizi aynı anda 24 saat ileri alacağız. Yarın sabah vardığımız komşu adada tarihler 4 Mart’ı gösterecek. Ortadaki 3 Mart ise hiç görünmeden buharlaşmış ve bizimle birlikte olmadan gelip geçmiş olacak.

Dünya turumuzda gemi ile devamlı olarak batıya giderken ara ara saatlerimizi birer saat geri aldık ve bu şekilde toplam 13 saat, ülkemize göre geride kaldık. Şimdi birdenbire 24 saat ileri alarak hem bir günü ortadan kaldırıyoruz hem de Türkiye'nin 11 saat önüne geçiyoruz. Daha sonra yine batıya gittiğimiz için saatimizi birer birer geri alacağız ve Türkiye'ye döndüğümüzde aynı saate gelmiş olacağız.

Aslında şu anda 170. Batı meridyenindeyiz ve gün dönümü çizgisi ise 180. Batı meridyeni. Bu nedenle yarın gideceğimiz Westerne Samoa ada devleti de 171. Batı meridyeni civarında olduğu için takvim olarak gün doğumu çizgisinin doğusunda kalıyor ve normal şartlarda Amerika Samoa gibi aynı günde olması gerekiyor. Ancak o devlet asıl yoğun ilişkisini Yeni Zelanda ile yaşıyor. Amerika ile çok sıkı ilişkisi yok. Bu nedenle coğrafi değil ama politik bir kararla gün dönümü çizgisini kendi devlet sınırları için, 180. değil 170. Batı meridyeni olarak ilan etmiş ve tüm dünyaya kabul ettirmiş. Daha doğrusu Yeni Zelanda (ve arkasındaki Avustralya ve onun arkasındaki İngiltere ve hatta onun da arkasındaki ABD) desteği ile bu olmuş.

Ayrıca bu politik karar sadece bu devlet ile sınırlı değil, Yeni Zelanda ve Avustralya etki alanındaki tüm ada devletleri aynı şekilde davranmış. Bu nedenle kuzey ve güney kutuplarında 180.batı meridyeninden başlayan gün dönümü çizgisi bu bölgeye gelince 10 derece birden doğuya doğru yanlamasına bir U yapıyor hatta belli yerlerde bu yan U'nun tabanında ayrıca doğuya doğru başka bir girinti bölge daha yapılıyor ve çizgi bu şekilde oluşuyor. Bu şekilde bu devletler, Yeni Zelanda ile aynı gün içinde kalıyorlar. Örneğin yılbaşını en fazla birer saat farkla kutluyorlar. Ancak hemen doğusundaki ve neredeyse bitişiğindeki Amerikan Samoa yeni yıla tam bir gün sonra (24 saat sonra) giriyor.




TARİHİ DEĞİŞTİREN İNSANIM


Şu anda Amerikan Samoa'da takvim 2 Mart iken, Batı Samoa'da 3 Mart. Aralarında 24 saat var. Biz oraya vardığımızda ise gece yarısını yolda geçirdiğimiz için 4 Mart olmuş olacak.

Bazı yolcular "biz 3 Mart için de para ödemiştik, ancak onu yaşamadık bu nedenle 3 mart gününe düşen paramızı tur şirketinden geri isteyeceğiz" diye birbirlerine gaz veriyorlar.

Para iadesi olur mu bilmem ama ben şimdi cep telefonumdaki "tarihi değiştirdim". Dünyada "tarihi değiştiren" kaç insan var ki, Bir Atatürk ve şimdi de ben.

 
 
 

Commenti


Yazı: Blog2_Post
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram

©2019 by Omur Kabak

bottom of page